Idegrendszerünk ismert és kevésbé ismert betegségei, gyógymódok...

MIGRÉN PARKINSON-KÓR ELBUTULÁS-ALZHEIMER-KÓR AGYI EREK BETEGSÉGEI SCLEROSIS MULTIPLEX VENDÉGKÖNYV
ELBUTULÁS (demencia)

A tévhitekkel ellentétben az elbutulás az öregségnek nem természetes velejárója, noha a korral párhuzamosan haladó kórfolyamatok, pl. érelmeszesedés hosszú távon demenciához vezet.

idegrendszer

JELLEMZŐK ÉS CSOPORTOSÍTÁS

Az elbutulás szervi megbetegedés, mely a központi idegrendszert, pontosabban az agyat érinti. Kialakulási mechanizmus szerint lehet degeneratív elváltozás, érelmeszesedés, vagy fertőzés, pl.: HIV, - vagy akár prionbetegség eredménye is.

Az érintett funkcióknak megfelelően két csoportot különböztetünk meg. Az egyikre az ismeretanyag elvesztése és a felismerés képtelensége, zavara jellemző. Ezt corticalis, más szóval kérgi demenciának nevezzük, és ezek közé tartozik az Alzheimer-kór, az érelmeszesedés következtében fellépő elbutulás és más degeneratív agybetegségek.

A másik csoport betegeinek ismeretanyaga többnyire megmarad, de nem képesek azt használni. A motivált viselkedések zavara, koncentrációzavar figyelhető meg, és inadekvát érzelmi, indulati élet jellemző. Ebbe a csoportba a Parkinson- és Huntington-kórban stb. jelentkező dementiákat soroljuk, és a subcorticalis, azaz kéreg alatti dementia nevet kapta.

ALZHEIMER-KÓR

OKOK ÉS KÓRFOLYAMATOK

A betegséget idegrendszeri degeneráció jellemzi, melyben bizonyos agyi területeknek megfelelően kóros fehérjemolekulák alkotta zárványok jönnek létre.idegrendszer

A kóros folyamatok hátterében számos genetikai faktort sikerült azonosítani, és a zárványok kialakulásának biokémiai folyamatai is nagyban feltérképezettek. (mol. Biol és biolém.)
Az elváltozás több agyterületet érint, pl. a memóriáért felelős lokalizációkat, és egy olyan központi területet, amelynek az agy szinte minden részével van kapcsolata. Utóbbi a Meynert-féle nucleus basalis. Az itt található idegsejtek átvivőanyaga, az acetilkolin a kórfolyamatok következtében csökkent mennyiségben lesz jelen. Ezen jelenség felderítésének köszönhető a ma is használatos, alapvető terápiás irányelv, - vagyis az acetilkolin fiziológiás szintjére történő törekedés.

A betegség a progressziónak megfelelően több szakaszra idegrendszerbontható, és a corticalis dementia (lásd: feljebb) tünetei jellemzőek.

DIAGNÓZIS

A beteg, vagy a hozzátartozók által elmesélt tünetek közelvisznek a dementia diagnózisához, a további kivizsgálás a mögöttes elváltozások felderítését szolgálja. Bel- és ideggyógyászati kivizsgálást követően a laboreredmények és különféle képalkotó eljárások segítenek ebben.

KEZELÉS

Mint feljebb említettük, a cél az egészséges emberre jellemző acetilkolinszint fenntartása, melyre . különböző támadáspontú . gyógyszereket alkalmaznak. A molekuláris biológiai és biokémiai feltérképezettségnek köszönhetően lehetőség nyílt a degeneratív folyamatok lassítására is. Erre használatos gyógyszerek közé tartoznak gyulladáscsökkentők, antioxidánsok, stb.

Gombakalauz

Magyar várak

Idegrendszerünk

Pánikbetegségwww.idegrendszer.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!

Diszlexia